Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ο Συνεταιρισμός
για την Ειρήνη,
η Μονή Κύκκου
και το Βατικανό
Του Δρα Άριστου Αριστοτέλους

Ανεξάρτητα από τις θέσεις που έχουν εκφραστεί υπέρ ή κατά της υποβολής αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, είναι αδιανόητο να εμμένουν κάποιοι στην εσφαλμένη άποψη ότι η ρύθμιση αυτή δεν είναι στρατιωτική διεργασία και ότι δεν αφορά τη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και δη τον πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας. Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία των ΗΠΑ και σχετική απόφαση της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο του 1994. Σκοπός ήταν να εμπλέξουν αρχικά, με μια ειδική σχέση, κράτη του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, που μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου πίεζαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, και αργότερα να συμπεριλάβουν και άλλες χώρες του ΟΑΣΕ. Όπως αναφέρει και το ίδιο το ΝΑΤΟ στην ιστοσελίδα του – αντίθετα με το τι λένε κάποιοι στην Κύπρο - «ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιδρυματικής δομής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» και λειτουργικά εντάσσεται στο Συμβούλιο Ευρωατλαντικής Σύμπραξης. Ακόμη και ο Γιαννάκης Κασουλίδης σε ανακοίνωσή του στις 22/02/2006, σε αντίθεση με το τι υποστηρίζουν ορισμένοι στο ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι «ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη αποτελεί τον προθάλαμο του ΝΑΤΟ».

Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι εθελοντική στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της κάθε χώρας ξεχωριστά που εντάσσεται σ΄αυτόν και του ΝΑΤΟ. Οι αποστολές του Συνεταιρισμού εμπλέκουν τις ένοπλες δυνάμεις των μελών σε διεργασίες και προγράμματα της δικής τους επιλογής αλλά και του ΝΑΤΟ. Περιλαμβάνουν έρευνα και διάσωση, διευθέτηση κρίσεων, ειρηνικές αποστολές και την επιβολή της ειρήνης, όπως την αντιλαμβάνονται και την έχουν εφαρμόσει οι ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Σημαντική δέσμευση των χωρών μελών του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη είναι «η ανύψωση των στρατιωτικών τους ικανοτήτων σε επίπεδα που να μπορούν να συνδράμουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ».

Συνεπώς, το ότι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι στρατιωτική συνεργασία και ότι αυτός ανήκει στο ΝΑΤΟ και όχι στην Ε.Ε, δεν είναι θέμα πεποίθησης του καθενός αλλά πραγματικών δεδομένων όπως έχουν εκτεθεί πιο πάνω. Και αν κάποιοι συνεχίσουν να επιμένουν περί του αντιθέτου, η άποψη τους είναι τόσο σωστή όσο και η διαπίστωση ότι η μονή Κύκκου δεν είναι μέρος της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά του Βατικανού.


1 σχόλιο:

  1. Παρακαλώ άν έχετε άλλες πηγές για το άρθρο να μου τις διαβιβάσετε στο ashiakas@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή